Liggend betekent achterover leunen of liggen en dat is precies wat je doet tijdens het trainen met een ligfiets, thuis of in de sportschool. De ligfiets heeft een wat saai imago en wordt vaak gezien als saai Fitnessapparatuur voor niet-fitte ouderen die slecht ter been zijn en mensen met overgewicht. Dat is zo jammer, want de ligfiets is eigenlijk een multifunctioneel stuk Fitnessapparatuur waar iedereen effectief mee kan trainen!
Een deel van het probleem is hoe de ligfiets eruit ziet. Onderuitgezakt in een grote kantoorachtige stoel met je armen rustend op twee comfortabele armleuningen, ziet het er niet bepaald naar uit dat je een Ligfiets kunt gebruiken voor pittige workouts om een hoop calorieën te verbranden.
Maar daar heb je het mis! Een training met een ligfiets kan net zo zwaar zijn als die met andere Fitnessapparatuur zoals loopbanden en crosstrainers. Ligfietsen hebben vaak een groot aantal weerstandsniveaus om mee te trainen, wat betekent dat je enorm moet trappen om de weerstand bij te houden. Wedden dat je net zoveel spierpijn zult hebben als na een training op een loopband of crosstrainer. Met een Ligfiets training train je veel spieren Met een Ligfiets train je veel meer spieren dan je aanvankelijk zou denken. Natuurlijk worden je benen het meest getraind, maar ook je buik-, bil- en heupspieren krijgen een behoorlijk deel van de training. Door de half liggende trainingshouding moeten je knieën zorgen voor een soepele overgang van buigen naar strekken van de benen. Deze beweging wordt geleid door de hamstrings. Door de hoek waarin je benen staan tijdens het trainen worden ook je onderbuikspieren aan het werk gezet. De quadriceps zorgen ervoor dat je bovenbenen op en neer bewegen. Dit is de grootste van de vier grote spiergroepen en daarom erg belangrijk om te trainen. De bilspieren, of Gluteus Maximus, zorgen ervoor dat je heupen bewegen en tegen de pedalen duwen [1]. Snel trappen met een hoge weerstand helpt je dus om strakke billen te krijgen die de moeite waard zijn om te laten zien. Cardiotraining combineren met krachttraining Omdat je bovenlichaam stil blijft en alleen je benen bewegen, kun je het trainen op een Ligfiets combineren met krachttraining. Koop gewoon twee gewichten en doe wat gewichtheffen terwijl je fietst. Dit is een zeer goede training voor je borstspieren, buikspieren, biceps en triceps. Zo combineer je cardiotraining met krachttraining en houd je je hele lichaam fit en sterk! Het combineren van cardiotraining met krachttraining helpt je bovendien om op een gezonde manier af te slanken, je spierkracht te vergroten, je uithoudingsvermogen te verbeteren, spierafbraak te voorkomen, minder kwetsbaar te worden voor ziektes, je energieniveau te verbeteren en lichamelijke klachten te verminderen en te voorkomen. .[3] Effectieve training die je een hele tijd kunt volhouden
De half liggende trainingshouding ziet er misschien saai uit, maar stelt je in staat jezelf te vermaken met leuke dingen, zoals televisie kijken, een boek lezen of internetten. Wij garanderen je dat dit veel beter is dan je trainingstijd te doden door te puffen en te puffen met alleen maar trappen. Met deze trainingspositie worden je buikspieren meer en beter getraind dan bij een rechtopstaande trainingspositie. Dankzij de comfortabele rugleuning is de training minder belastend voor je rug en voorkom je dat je op de lange termijn rugklachten krijgt. Daarnaast is de trainingspositie erg prettig waardoor je langdurig kunt blijven trainen [2]. Trainen zonder je gewrichten te belasten Behalve dat trainen met een ligfiets beter is voor je rug dan rechtop trainen, is het ook minder belastend voor je gewrichten dan andere Fitnessapparatuur omdat er bijna geen impact op uw gewrichten. Je heupen, knieën en enkels krijgen niet te maken met harde klappen zoals bij training op een loopband, waarbij je voeten voortdurend hard op een behoorlijk harde ondergrond neerkomen. Je kunt met een hoge intensiteit trainen zonder dat je bang hoeft te zijn voor gewrichtsklachten en blessures. De Ligfiets is gezond voor uw cardiovasculaire systeem De Ligfiets biedt u een effectieve cardiotraining die uw uithoudingsvermogen en uw cardiovasculaire systeem ten goede komt. Cardiotraining doen is belangrijk om fit en gezond te blijven en hart- en vaatziekten te voorkomen. Met cardio train je je cardiovasculaire (hart en bloedvaten) en cardiorespiratoire (hart en longen) systeem. Cardiotraining doe je met een relatief lage intensiteit waarbij je hart in een regelmatig tempo blijft kloppen en bloed door je lichaam pompt. Hierdoor blijft uw bloeddruk laag en verbetert uw hartfunctie en cholesterolgehalte. Je krijgt meer energie en bent stressbestendiger.[1] Al met al is de ligfiets dus niet alleen Fitnessapparatuur voor ouderen met mobiliteitsproblemen en mensen met overgewicht. Alle sporters die fit en gezond door het leven willen gaan, hebben baat bij trainen met een ligfiets, omdat je cardiotraining kunt combineren met krachttraining, de training lang vol kunt houden, je gewrichten niet belast en je cardiovasculaire conditie verbetert. en cardiorespiratoir systeem. Hebben wij uw interesse in de ligfiets gewekt?