Hoe kies je een crosstrainer die het beste bij jouw wensen past?
, door Joris Lans, 11 min. leestijd
1.200+ tevreden klanten (4.7/5)
, door Joris Lans, 11 min. leestijd
Er zijn veel verschillende soorten crosstrainers, dus het kiezen van de juiste crosstrainer kan lastig zijn. Geen zorgen! Wij hebben een handig overzicht gemaakt met kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een crosstrainer. Dit om er zeker van te zijn dat je de juiste kiest
Als je traint, heb je meestal een specifiek doel voor ogen. Je wilt afvallen, je uithoudingsvermogen verbeteren, je spieren versterken of sporten omdat het gezond is. Om af te vallen moet uw calorieverbranding hoger zijn dan uw calorie-inname. Een crosstrainer biedt een combinatie tussen cardio- en krachttraining. Wanneer u met verschillende weerstandsniveaus traint, moet uw lichaam heel hard werken, zodat u calorieën verbrandt, uw uithoudingsvermogen verbetert en uw spieren traint.
Tijdens het sporten kun je zowel je armen als je benen gebruiken, zodat je hele lichaam in beweging komt. Hoe intenser je beweging, hoe meer vet en calorieën je verbrandt. Wij adviseren je om een crosstrainer te kiezen met een groot aantal weerstandsniveaus en een verstelbaar hellingsniveau. Door te trainen met een hoog weerstandsniveau en een hoog hellingsniveau traint u uw fysieke conditie, kuiten, bovenbeenspieren en hamstrings.
Uit welke oefenprogramma's kunt u kiezen?
Bij het kopen van een crosstrainer is het ook belangrijk om te letten op de beschikbare trainingsprogramma's. Effectieve trainingsprogramma's om af te vallen, uw conditie te verbeteren en uw spierkracht te vergroten zijn HIIT-programma's en hartslagcontroleprogramma's. HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Bij deze trainingsvorm worden periodes van hoge intensiteit afgewisseld met periodes van lage intensiteit. Hierdoor moet je lichaam zich keer op keer inspannen. Een groot pluspunt aan HIIT-training is het zogenaamde ‘afterburn-effect’. HIIT-training is zeer intensief en explosief waardoor het lichaam veel meer tijd nodig heeft om volledig te herstellen. Terwijl je lichaam herstelt, blijf je calorieën verbranden. Hierdoor verbrand je evenveel calorieën of zelfs meer calorieën als bij een ‘normale’ cardiotraining.
Bij elk trainingsdoel dat je nastreeft, is hartslagbasistraining onmisbaar. Door tijdens het trainen je hartslag te meten, zie je veel eerder het resultaat van je training. De meeste crosstrainers zijn voorzien van hartslagsensoren, maar hartslagmeting met een losse borstband is veel nauwkeuriger. Met hartslagmeting tijdens het trainen weet je altijd zeker dat je hartslag niet te hoog wordt en blijf je trainen in jouw ideale trainingszone.
De ideale hartslag ligt tussen de 70 en 75%. De maximale hartslag van mannen is 220 minus hun leeftijd en de maximale hartslag van vrouwen is 226 minus hun leeftijd.
Trainen op basis van hartslag is zeer doelgericht en effectief. Wij raden je aan een crosstrainer te kiezen met meerdere hartslagcontroleprogramma’s. Trainingsprogramma's helpen u uw trainingsdoelen eerder te bereiken en houden uw training gevarieerd en motiverend. Onze crosstrainers zijn uitgerust met meerdere hartslagcontroleprogramma's, handmatige gebruikersprogramma's, speciale gewichtsbeheersingsprogramma's, Healthy Living programma's gebaseerd op gezondheid en zeven sporttrainingsprogramma's, waaronder HIIT-programma's.
Het is raadzaam om vooraf te bepalen wie de crosstrainer gaat gebruiken. Jouw maximale gewicht om de crosstrainer verantwoord en veilig te kunnen gebruiken is afhankelijk van het maximaal belastbaar Gebruikersgewicht van de crosstrainer. De meeste crosstrainers voor thuisgebruik hebben een maximum Gebruikersgewicht van 120 kg. Het is duidelijk dat hoe hoger het maximum Gebruikersgewicht van de crosstrainer, des te stabieler deze is en des te beter hij bestand is tegen trainingen met hoge intensiteit. Over het geheel genomen zijn crosstrainers met een maximum Gebruikersgewicht van 160 kg stevig en stabiel en kunnen ze tegen een stootje.
Het is aan te raden een crosstrainer met een hoge maximaal gebruikersgewichtt, zodat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken en je kunt blijven trainen, zelfs als je je trainingsniveau serieus wilt verbeteren en wilt om langdurig en met hoge intensiteit te gaan trainen. Crosstrainers met een hoog maximum Gebruikersgewicht zijn duurder dan crosstrainers met een lager max. gebruik hoogte zodat je zelf moet bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven.
Het vliegwiel is de roterende massa aan de voor- of achterkant van een crosstrainer. Het gewicht varieert per crosstrainer. Crosstrainers met een zwaarder vliegwiel hebben doorgaans een soepelere trainingsbeweging en een hogere weerstand. Een zwaarder vliegwiel is ook duurzamer. Je kiest het beste een Loopband met een zwaar vliegwiel waardoor je langdurig intensief en uitdagend kunt blijven trainen.
De trainingsbeweging op een crosstrainer waarbij je armen en benen een roterende beweging maken, heet 'elliptisch fietsen'. Het is een natuurlijke beweging die lijkt op een combinatie van hardlopen en fietsen. In tegenstelling tot trainen met een Loopband hoeven je spieren en gewrichten geen zware klappen op te vangen en worden ze dus niet belast. Crosstrainers hebben comfortabele grote voetpedalen waarop je voeten op en neer gaan waardoor je trainingsbeweging zeer comfortabel en gecontroleerd is.
Er is geen enkele impact op je heupen, knieën en enkels. Zelfs als je geblesseerd bent en wilt of moet blijven trainen, kun je een crosstrainer gebruiken.
Het is ook belangrijk om op te letten waar het vliegwiel zich bevindt. Wanneer het vliegwiel aan de achterkant van de crosstrainer is geplaatst, is de pedaalafstand doorgaans iets groter. Hierdoor wordt de intensiteit van je beweging verhoogd en kun je veel spiergroepen intensief trainen. Crosstrainers met een vliegwiel aan de voorkant zijn meestal groter en hebben een langer frame. Hierdoor kunnen de pedalen vrij op en neer bewegen en krijgt je trainingsbeweging meer lengte. Ook is de trainingsbeweging vlakker en langer, waardoor deze natuurlijker en comfortabeler aanvoelt.
Crosstrainers zijn uitermate geschikt voor beginners, ouderen en revaliderende sporters. Een bijzonder kenmerk van onze crosstrainers is de gepatenteerde CoreBalance Technologie. Deze technologie maakt gebruik van speciale sensoren in de voetpedalen om onbalans en onregelmatigheden in je trainingsbeweging te identificeren. Dit wordt direct op het display weergegeven. Zo zorgt de CoreBalance Technologie ervoor dat je trainingsbeweging symmetrisch en gebalanceerd is en je lichaam niet wordt belast. Hierdoor wordt de kans op blessures tot een absoluut minimum beperkt.
De paslengte zegt iets over de lengte van uw stappen. Langere mensen nemen doorgaans langere stappen en hebben daarom een langere paslengte nodig. De paslengte is afhankelijk van uw lengte. Sporters die kleiner zijn dan 160 cm hebben een paslengte van 40 tot 45 cm nodig om volledige passen te kunnen maken. Sporters met een lengte tussen de 170 en 200 cm kunnen volstaan met een paslengte tussen de 50 en 55 cm. Sporters groter dan 200 cm hebben een paslengte van meer dan 55 cm nodig.
Hoe dichter uw voeten bij elkaar zijn, hoe natuurlijker uw bewegingen. Crosstrainerpedalen zijn zo geplaatst dat uw voeten zo dicht mogelijk bij elkaar staan. Een kleine pedaalafstand maakt uw trainingsbeweging natuurlijker en vriendelijker voor uw lichaam. Een grotere pedaalafstand zorgt ervoor dat je voeten op de pedalen bewegen en je trainingshouding onnatuurlijk en verkeerd is. Dit is erg vermoeiend en belastend voor het heupgewricht. Wij adviseren u dringend een crosstrainer te nemen met een pedaalafstand van minder dan 13 cm.
Tijdens crosstraining herhaal je dezelfde trainingsbeweging steeds opnieuw. Als uw crosstrainer meerdere trainingsprogramma's heeft, kunt u daarmee variëren. Maar dat is Over ons de enige variatie die je krijgt. Misschien haalbaar voor 5 of 10 minuten, maar wat voor een half uur of langer? Gelukkig zijn er andere dingen te doen dan naar de muur staren en de minuten aftellen. Tegenwoordig zijn veel crosstrainers uitgerust met extra features, zoals WiFi en applicaties. Zo kun je films of series kijken of gebruik maken van internet of een trainingsapp. Je training wordt een stuk leuker en gevarieerder en je kunt het langer volhouden.
Ook onze crosstrainers zijn voorzien van leuke extra features, zoals ingebouwde speakers, Bluetooth, A USB-poort en tablet-compatibiliteit zodat jij je geen seconde hoeft te vervelen!
Als je midden in een intensieve en zweterige training zit, wil je je resultaten bijhouden om te weten hoe het met je training gaat. Crosstrainers beschikken over verschillende soorten trainingscomputers (console). Ze verschillen qua formaat, of ze nu wel of geen achtergrondverlichting hebben en of ze knoppen of een touchscreen hebben. Bij de meeste crosstrainers toont het display van de console uw snelheid, calorieverbruik, pedaalomwentelingen per minuut, trainingstijd en afgelegde afstand.
Onze crosstrainers hebben een grote console met blauwe achtergrondverlichting zodat je vanuit elke hoek je trainingsgegevens perfect kunt aflezen en handige snelheidsknoppen waarmee je gemakkelijk en snel je trainingsparameters kunt instellen. Het is aan jou waar je zin in hebt.
Over het algemeen zijn crosstrainers erg groot en nemen ze behoorlijk wat ruimte in beslag. Het is belangrijk dat de crosstrainer niet gepropt in de kamer staat, omdat u comfortabel en veilig moet kunnen op- en afstappen. Je hebt dus wat vrije ruimte nodig tussen de crosstrainer en de muren. Tijdens het trainen beweegt je lichaam op en neer. Hierdoor moet er voldoende ruimte zijn vanaf het hoogste punt van je trainingsbeweging tot aan het plafond, zodat je je hoofd niet stoot.
De juiste hoogte tot het plafond is je lichaamslengte plus 50 cm. Dus als je bijvoorbeeld 180 cm meet, heb je een kamer nodig die 230 cm hoog is. Houd aan beide zijden rekening met minimaal één meter ruimte tussen de wanden en de crosstrainer, zodat u voldoende ruimte heeft om op en af te stappen en u zich niet bezeert aan de voetpedalen of andere bewegende delen. Wij raden u aan om de ruimte op te meten waarin u de crosstrainer wilt plaatsen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook is het handig om te controleren of de crosstrainer transportwielen heeft, zodat je hem desgewenst kunt verplaatsen.
Natuurlijk wil je met je nieuwe crosstrainer tot het uiterste gaan. Om dit te doen heb je een weerstandssysteem nodig dat past bij jouw trainingsdoelen. Er zijn crosstrainers met magneetweerstand, magnetische Eddy Current en luchtweerstand. Een magnetisch weerstandssysteem past de weerstand aan door de magneten dichter bij of verder van het vliegwiel te plaatsen. Dit systeem kan zowel elektronisch als handmatig worden bestuurd. Een crosstrainer met elektronische magnetische weerstand biedt je vooraf geïnstalleerde trainingsprogramma's op basis van intensiteit. Bij crosstrainers met een elektromagnetisch remsysteem wordt het vermogen geleidelijk afgebouwd. Hierdoor is dit weerstandssysteem minder onderhevig aan slijtage dan een normaal magneetremsysteem. Magnetische Eddy Current is een snel werkend, traploos en nauwkeurig systeem. Hij kan wattage meten en is zeer stil tijdens het trainen. Vooral sporters die hun training naar een hoger niveau willen tillen, hebben baat bij een crosstrainer met magnetische Eddy Current. Bij het luchtweerstandssysteem is het weerstandsniveau afhankelijk van de intensiteit van je training. Hoe intensiever je training, hoe groter de weerstand en hoe zwaarder je training wordt. Zo kun je een full body workout doen en de intensiteit van je training optimaal afstemmen op jouw trainingsniveau. Het maakt niet uit of u uw trainingsniveau in korte tijd verbetert. Als uw crosstrainer is voorzien van luchtweerstand kunt u deze blijven gebruiken.
Het spreekt voor zich dat crosstrainers voor semi-professioneel en professioneel gebruik robuuster, steviger en zwaarder zijn dan crosstrainers voor thuisgebruik. Ze zijn ook een stuk duurder. Een crosstrainer voor semi-professioneel en professioneel gebruik kan echter dagelijks langdurig en met hoge intensiteit worden gebruikt. Een crosstrainer voor thuisgebruik mag slechts enkele dagen per week een paar uur worden gebruikt. Crosstrainers voor thuisgebruik zijn doorgaans minder zwaar dan de semi-professionele en professionele crosstrainers en kunnen wiebelig worden tijdens intensieve trainingen. Minder zware crosstrainers hebben ook een lager maximum Gebruikersgewicht. Over het algemeen geldt: hoe duurder de crosstrainer, hoe beter de kwaliteit. Bepaal dus zelf hoe vaak je de crosstrainer wilt gebruiken en met welk doel. Maak een budget zodat de crosstrainer je niet veel meer kost dan je had verwacht. Houd er rekening mee dat een hoogwaardige crosstrainer voor langdurige en intensieve training met een hoge duurzaamheid je minimaal € 1000,- kwijt bent.
Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een crosstrainer, is het tijd om de volgende stap te zetten. Bekijk je nieuwe crosstrainer hier!